mostres d'instruments tradicionals

VISITA AL VOSTRE CENTRE EDUCATIU

Sovint els instruments tradicionals són aquells que es construeixen a partir d'objectes concebuts amb una altra finalitat. A la nostra tradició (i d'altres països) s'han fet servir tota mena de coses per acompanyar cançons: greixoneres, botelles, culleres, eines, ossos, pals, pedres, petxines...

Les músiques de tradició popular són una part de la cultura que, cada dia més, va trobant a la nostra societat el lloc que li correspon, potser després de massa temps d'oblit, si no de menyspreu.


Els seus instruments, dotats de gran valor simbòlic, són les guies que ens ajuden a penetrar a l'apassionant món d'una societat que gairebé ja no existeix o que va canviant per moments. En mans dels seus executants han pres caràcter ritual, cerimonial o simplement lúdic. Avui en dia són testimonis d'un món que no podem oblidar; però a més encara són objectes útils, funcionals, que es poden continuar usant per recrear les velles músiques, així com per continuar creant música nova.

Conèixer millor allò que és nostre és important per comprendre millor el món. Les músiques de tradició popular conjuguen de meravella aquesta doble perspectiva: local i universal. I això és digne de ser conegut. 

Les Mostres d'instruments tradicionals son adreçades als centres educatius de Mallorca, Menorca i les pitiüses.

Sol·licitau l'activitat per al curs 2024-2025 en el següents terminis:

1r trimestre s'han de sol·licitar abans del 6 de novembre de 

2n i 3r trimestre: del 6 de novembre al 31 de gener de 2025

Descripció de l'activitat:

En aquesta activitat, Càndid recorrerà la història dels instruments tradicionals a través d'un viatge en el passat. Les festes i tradicions populars de casa nostra, així com els nostres oficis més antics han format part de tot aquest críptic de tradicions populars que han fet arribar els nostres són fins avui dia.

Els alumnes distingiran mitjançant les tonades i els ritmes més representatius de la cultura popular i tradicional un seguit d'instruments musicals, els materials que els conformen i els seus espais propis on esdevenen part de la cerimònia. 

A més d’oferir un acostament teòric, l’activitat també inclou una part pràctica, on els alumnes podran veure de prop els instruments i escoltar les seves sonoritats en directe. Això permetrà als participants no només conèixer la història i els usos tradicionals de cada instrument, sinó també experimentar de manera vivencial com aquests sons han acompanyat les nostres festes i rituals durant segles. L’objectiu és despertar la curiositat i el respecte per la riquesa del nostre patrimoni musical, connectant els alumnes amb les seves arrels culturals 

L'activitat és impartida des del 2017 per Càndid Trujillo Pons, músic i tècnic en animació sociocultural.