🗞️ ​Actualitat


 "Les xeremies fan escola", la revista "Sa Plaça" visita la nova aula de música tradicional de sa Pobla.

11 de novembre de 2024

A l’especial fires i festes de tardor de la revista "Sa Plaça" i amb motiu de la incorporació d’ensenyament d’instruments tradicionals a la Banda i Escola de Música de Sa Pobla, "Sa Plaça" ens va visitar a l’aula de música tradicional i ens va fer aquest petit reportatge al director de l’Escola, Jordi Vanrell, a na Margalida, alumna de tan sols set anyets i a mí.


Moltes gràcies Miquel Junk Serra.


Salut i música! 

El Consell de Mallorca i el Teatre Principal de Palma recupera el Joch de Ministrils i ofereix una actuació per presentar la nova agrupació musical.

17 d'octubre de 2024

Avui dijous, 17 d’octubre a les 18 hores es durà a terme a la Sala de Plens del Consell de Mallorca la presentació de la recuperació des Joch de Ministrils. S'oferirà una actuació per presentar la nova agrupació musical.

Intervindran a l’acte el director musical del Joch de Ministrils, Xisco Amengual, el president del Consell de Mallorca i la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni.


Els membres d'aquesta nova formació per a la temporada 2024/2025 són:

Director musical: Francesc Amengual

Coordinador artístic i tècnic: Joan Frontera

Músics: Pere Caselles, Antoni Llofriu, Marina Mudoy, Catalina Obrador, Nicolau Puig, Catalina Rigo, Jaume Roig, Càndid Trujillo i Joan Frontera.

La primera sortida pública dels Ministrils serà el proper dissabte 19 d'octubre a la colcada del carro triomfal de santa Catalina Tomàs a Palma.


Enllaços:

Teatre Principal - Joch de Ministrils - Consell de Mallorca 

El Consell de Mallorca recupera els Joch de Ministrils i ofereix una actuació per presentar la nova agrupació musical - Consell de Mallorca 

MINISTRILS | ¿Qué es el Joc de Ministrils del Consell de Mallorca? (diariodemallorca.es) 

#jochdeministrils #ministrils #ministrers #conselldemallorca #teatreprincipal #granigeneralconsell

Sa Pobla inclou per primera vegada l'aprenentatge d'instruments de la música tradicional a la seva escola municipal.

3 de setembre de 2024

Aquest proper curs 2024-2025 tendré el privilegi de treballar a sa Pobla com a professors de la nova especialitat de música tradicional a l'Escola Municipal de Música de sa Pobla.

S'oferiran classes de xeremies, flabiol i tamborino i tarota respectant els meus criteris i metodologia personal tal com hem acordat amb l'equip directiu de l'escola de música.

Les classes d'iniciació a l'instrument sempre seran individualitzades. Per als sonadors més experimentats o consolidats s'oferirà la possibilitat d'aplegar-se en classes de la mateixa familia d'instruments i en colles de xeremiers. Ho he pogut explicar tot i més a l'entrevista a SA POBLA RÀDIO - 04/09/2024 Càndid Trujillo, músic i xeremier.


Podeu informar-vos de les condicions de matrícula al web de l'Escola de Música:

🎵Banda i Escola de Música de Sa Pobla


Vull agrair a Jordi Vanrell, Karen Alonso i a la resta de l'equip directiu la confiança i acollida rebuda.

#sapobla #musicatradicional #bemussapobla #sapoblaràdio

25 anys de festes.org (1999-2024) i cap a la creació d'un nou web

24 de maig de 2024

Enguany es compleixen vint-i-cinc anys del naixement del portal web Festes.org i per commemorar aquesta efemèride, els divulgadors d'aquest web estan preparant diverses iniciatives que ja han començat a donar a la llum. Una d'elles ha estat la publicació de les felicitacions per part de diverses persones, entitats, divulgadors, músics i estudiosos vinculats amb la cultura d'arrel tradicional del qual m'hi han inclòs i n'estic molt content:


Festes.org representa una finestra viva de la riquesa de la cultura popular catalana, una plataforma que ha il·luminat la nostra tradició festiva durant els últims vint-i-cinc anys. Ha estat molt més que un simple recurs en línia; és un far que fusiona la participació activa dels Països Catalans en els seus rituals festius i ens connecta en les nostres arrels comunes.


Per a mi, Festes.org, ha estat una font d'inspiració i descobriment, fomentant la meva passió per la música d'arrel a través de la seva mediateca que és un recurs essencial per a descobrir la riquesa musical que ens defineix com a poble.


Valoro molt la vostra dedicació a mantenir viu el teixit festiu i espero que continuï sent un catalitzador de la difusió de la nostra cultura durant 25 anys més! 



L’entitat que en gestiona el manteniment és l'Associació Rebombori Digital. Des de la seva creació ha tingut dues fites significatives, per un costat, l’inici de la producció de continguts propis amb treball de camp, l'any 2004, quan comencem les sortides per documentar de primera mà les festes d’arreu del país. I per l’altre, l’inici d’una col·lecció de llibres en paper l'any 2012, "Els llibres de Festes.org" que ja compta amb 4 títols publicats. 


Nous reptes: La renovació total del seu web.


La principal activitat que volen dur a terme per a commemorar aquests primers 25 anys de vida és la renovació total de l'espai telemàtic amb l'objectiu d'una millora substancial del portal web. Ara Festes.org necessita el suport d'aquells que estimem la nostra terra i cultura i és per això que han obert un Verkami per a poder fer endavant aquesta fita.


👇 👇 👇 👇 Endavant, ara ens toca donar un cop de mà!👇 👇 👇 👇


Verkami Creació de la versió 5.0 de Festes.org


Festes.org - 25è aniversari - L'espai on comença la festa 


#païsoscatalans #culturacatalana 

La publicació "Cuadernos de Música Folklórica Balear. I La Puebla (Mallorca)"

20 d'abril de 2024

Arran d'una convidada a Barcelona participar com a músic en el recital final de grau en baix elèctric del company Miquel Bennàssar Bonnín em va donar a conèixer aquesta publicació que desconeixia.

Bennàssar em confessà que aquelles cinc composicions basades en les tonades de feina i cançons de sa Pobla que havia "sacsejat" traient-les de la seva zona de confort més algun tema propi tenien una clara inspiració amb les transcripcions d'aquesta publicació més algunes publicacions de gravacions de tonades de feina i cançons de sa Pobla.



Es tracta d'una publicació de 121 pàgines titulada Cuadernos de Música Folklórica Balear. I La Puebla (Mallorca). Es va editar el febrer de 1961 en plena dictadura franquista per el "Instituto Valenciano de Musicología, Institución Alfonso el Magnánimo, Diputación Provincial de Valencia". Aquest tom I de temàtica "balear" fou l'única publicació i encara que sembli tenir continuïtat no fou així.


Hi participaren el músic pobler Gaspar Aguiló que s'encarregà de la compilació i transcripció, una vegada gravades amb casset, de les 24 tonades i cançons del camp que acompanyaven les feines de la marjal poblera.

També l'escriptor, dramaturg i cronista pobler Alexandre Ballester hi participà com a comentarista de cada una de les feines, Guillem Torres amb les il·lustracions, Bartomeu Siquier en la recerca i Manuel Palau, llavors director de l'esmentat institut de musicologia, va fer-hi el pròleg.


Segons una ressenya que escriu Josep Frechina a la Revista Caramella sobre un disc de Madò Buades, sembla que la incentiva d'aquesta publicació fou per l'amistat del director de l'institut amb el músic pobler Gaspar Aguiló:



"la relació entre Manuel Palau, director de l'Instituto Valenciano de

Musicología i Gaspar Aguiló, mestre de música i conveí de Madó Buades a Sa

Pobla, fruit de la qual nasqueren els efímers Cuadernos de Música Folklórica Balear, un projecte de Palau que se circumscriví a la publicació del primer número: La Puebla (Mallorca), 1961; l'apassionada literatura d'Alexandre Ballester, que va saber contextualitzar les tonades pobleres en un paisatge primitiu i rural, curull de valors pristins i atàvics;

i, per fi, la consegüent conversió en espectacle d'unes cançons que, fins

aleshores, només tenien sentit acompanyant el treball que les havia gestat i

del qual ara s'emancipaven per adquirir caràcter d'obra artística capaç

d'enardir el públic amb la seua legitimitat musical. Madó Buades estava allà en

el lloc i el moment precisos i, en poc de temps, esdevingué el referent ineludible

de les músiques rurals balears."


Josep Frechina a la ressenya del disc "Madò Antònia - 'Buades'

Cançons amb sa ximbomba i tonades dels Camps de Mallorca.

Revista Caramella XV


Enllaços:

Resultats de la cerca sobre "cuadernos de música folklórica" (alfonselmagnanim.net) 

#saPobla #musicologia #valència #balear #institutvalenciàdemusicologia #madòbuades #mallorca 

"Taller d'afinació de xeremies" a l'Escola Municipal de Mallorquí

7 de març de 2024

Els propers dies 9 i 16 seré a Manacor i tendré el gust d’impartir un taller d’afinació de xeremies per a l’Escola Municipal de Mallorquí.

En aquest taller esbutzarem el vostre instrument fins a arribar a les canyetes que les fan sonar.

Un dels aspectes que treballaren en la primera sessió serà la relació de l’instrument amb l’afinador i una pràctica d’exercicis per a aconseguir una bona estabilitat en la pressió d’aire.

6 hores de taller!.


🎼 Taller d’afinació de xeremies a càrrec de Càndid Trujillo.


📅 Dissabtes 9 i 16 de març, de 10 h a 13 h.


ℹ️ Places limitades. Activitat gratuïta. Material no inclòs. (mínim de tres canyetes per al grall)


Inscripció: al codi QR o al següent enllaç: https://forms.gle/oia3T1Nkv74XN2Zq5 

#xeremies #manacor #emmmanacor #escolamunicipaldelmallorquí #enviu

2023

Ens ha deixat en Miquel del nostre Riu Dolç

21 de desembre de 2023

El passat dilluns dia 18 de desembre va morir en Miquel Perelló del Bar Riu Dolç de Palma, l'amo de la nostra particular taverna de Ciutat on tantes festes i bons records amb ell hem sumat.


El Riu Dolç per a nosaltres és únic, un punt de trobada amb encant i aquest atractiu el fa dia a dia el seu germà Toni i fins fa pocs anys, també ho feia en Miquel fins que es va jubilar. Tenia molt bon humor i sabia transmetre bon rotllo i fer-te riure. Era habitual sentir-lo cantar i glossar mentre cuinava i sempre sortia a saludar i xerrar bones estones amb tu.


En Miquel sempre tenia bon menjar a punt i una rialla per a tu, menjar d'aquells que et recordaven que aquell és el teu lloc, que ets a casa i saps que sempre hi pots menjar bé. 

Des del nostre costat del tasser sempre recordarem aquelles llargues vetllades que passàvem tornant de festa. I es que al Riu Dolç sempre t'acollia, era el lloc on en començàvem moltes i també n'acabàvem, en tornar de marxa era aturada obligada. Sabia fer de bon bàrman, i això ens encantava. 


Entre festes de santantonis, santsebastians i santesprisques ens deixava muntar animalades de les nostres, fins i tot muntar concerts molt concorreguts durant l'època del grup Taverners. En Miquel, ben igual que en Toni mai han tengut un no per paraula, sempre ens han acollit amb un somriure, a qualsevol hora del dia, manco aquesta setmana que aquest fet ens ha colpit fort.

Taverners l'any 2011 al Bar Riu Dolç.


En Miquel tot ho donava, no tenia res seu, bon al·lot com ell tot sol, ha deixat orfes la família Perelló i tots els que freqüentam aquest darrer cau de Ciutat amb regust de mallorquí.

Gràcies per tot bon moment, t'enyorarem molt Miquel. 

Fallece Miquel del Riu Dolç, el histórico y concurrido café de Palma (diariodemallorca.es) (Gabi Rodas)

#BarRiuDolç #RiuDolç #Palma #PalmaCiutat

Nadal del 2023, "Cantem Nadales", amb Projecte Assac

25 de novembre de 2023

Avui ens manca un mes per a Nadal i enguany nadalejarem molt i estam així de contents.



El nostre desembre congelat ve tan carregat com els Tres d’Orient!


❄️ Dia primer cantarem al Nadal a Son Carrió i el dia tercer a Cala Rajada.


❄️ A Sencelles hi sonarem el 16 de desembre, el dia 22 a Ciutat de Palma i el 23 al poble de Binissalem.


❄️ A Inca Ciutat hi serem el dia 28 i un dia després, el 29 a la vila de Costitx.


D’horaris i ubicacions deixau-nos parlar-ne en altres posts 😁

Passau un bon dia i bonda!!


Sebas, Carles i Càndid.


Cantem Nadales és el proposta del grup format per Carles Planells, Sebastià Llabrés i Càndid Trujillo, és un espectacle adreçat per a tots els públics, pensat per a celebrar el calendari nadalenc mallorquí i la Diada de Mallorca. Pretén reviure cançons la nostra terra relacionades amb aquests esdeveniments tradicionals. Reivindiquen també les nadales d’autors contemporanis i les barregen amb les cançons d'arrel popular i tradicional. 

Tota la informació del grup la trobareu a:

instagram.com/projecteassac/ 

Obert termini de sol·licituds de l'activitat "Mostres d'instruments tradicionals de les Illes" de Viu la Cultura 

23 de setembre de 2023

Ja es pot sol.licitar per al nou curs 2023-2024 l’activitat que realitz sobre música tradicional i instruments populars adjunta al programa didacticocultural "Viu la Cultura".

Les funcions les adreç a totes les etapes educatives obligatòries inclòs batxillerats i formacions professionals a les Illes Balears i Pitiüses.

Terminis de sol·licitud: 

Ho podeu sol·licitar a través del web:

 https://www.viulacultura.com/activitat/musicai-cultura-popular/585/ 

Aquesta activitat reb el suport de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura del GOIB. 

Càndid durant una activitat, imatge extreta del web de Diario de Mallorca

#ViulaCultura #GOIB #Mallorca #Menorca #Eivissa #Formentera #Pitiüses #IllesBalears #xeremies #flabiol #instrumentstradicionals 

"Tots plegats" promovent l'ús del català a través de les nostres tradicions. CANVI DE DATA

23 de setembre de 2023, actualitzat el 21/10/23

Torna “Tots plegats”, el programa d’activitats interculturals de l’Obra Cultural Balear que té com a objectiu acostar catalanoparlants i no catalanoparlants amb activitats gratuïtes que aprofundeixin en diferents aspectes de la llengua, la cultura i els costums propis de les Illes Balears.

En aquesta edició hi particip amb una activitat divulgativa sobre el món dels xeremiers a Mallorca. És una activitat gratuïta que impartiré a la carpa de la OCB el dia 21 d'octubre de 2023 a les 17h en el marc del programa de la 1ª Fira Intercultural d'Inca.

Totes les activitats del projecte s’organitzen durant l’octubre de 2023. Podeu consultar el llistat de dates, llocs i activitats al fullet informatiu del projecte.

Per inscriure-vos, podeu telefonar al 971 723299 o enviar un correu electrònic a secretaria@ocb.cat amb el vostre nom complet i telèfon i l’activitat a la qual vos interessa participar.

Diumenge 22 actuarem en nom de l'OCB i en representació a la nostra música i cançó amb Marcel Pich en el marc del vintè aniversari de "Baleares sin Fronteras" a la 1ª Fira Intercultural d'Inca.

Ens trobareu damunt el cadafal devers les cinc de l'horabaixa.

Salut, música i festa!

#ObraCulturalBalear #OCB #OCBInca #xeremies #flabiol #xeremiers #xeremiersdeMallorca #sacdegemecs #colladexeremiers #mallorca #incaciutat #intercultural #ajuntamentdinca

Obert termini de matrícula per a nou alumnat de l'Escola Municipal de Música i Dansa d'Esporles. 

13 de setembre de 2023

Des de dia d'avui, 13 de setembre fins al proper divendres 15 la matrícula per a nou alumnat de l'Escola Municipal de Música i Dansa d'Esporles roman oberta.

El dimarts m'hi trobareu impartint classes de xeremies i flabiol i tambor.

Podeu obtenir tota la informació sobre l'oferta educativa del centre així com matricular-vos online al web:

www.escolamusicaesporles.com 

Tomeu Aloy, fill de Miquel Aloy 'Llargo'.

4 d'agost de 2023

En Tomeu Aloy és un dels 4 fills de Miquel Aloy Llargo, és el darrer que queda en vida, un home de vuitanta-sis anys amb una personalitat i vitalitat extraordinària i un carisma musical especial i elegant que molts sonadors haurien d’envejar.

Els ‘Llargo’ de Sencelles eren 4 sonadors, son pare Miquel Llargo i 4 fills, 3 d’ells, en Tomeu, Miquel i en Mateu tingueren l’oportunitat d’aprendre a sonar de la mà son pare les xeremies i el flabiol i tambor.

Foren dels xeremiers més anomenats de la Mallorca dels anys 50-70, oferiren les seves primeres sonades cap a l’any 1944. Durant aquelles dècades el món de les xeremies no era ni molt menys com avui ho coneixem i els Llargo, en algún moment dels 60 i 70 foren gairebé els únics sonadors d’aquets instruments a l’illa de Mallorca.

Agraeixo a na Joana Crespí  Fotolith Fotografia  el regal d'aquesta primera imatge on vaig tenir oportunitat d’acompanyar a Tomeu Aloy el passat 20 de juliol dia de Santa Margalida a l’Ofici a l’oratori de Crestatx en honor a la patrona de sa Pobla.

També a Pere Marc Arrom per comptar sempre amb mi.

Me costa molt retenir i entendre tota aquesta història que me conta tantes vegades el meu mestre Josep Rotger Pepet i pot ser que, així hi tot hi hagi errades importants, per això preferesc compartir-la amb tothom!

Publicat a Instagram el dia 2/8/23

Huialfàs Big Band ?, recital de final grau de Miquel Bennàssar Bonnín

28 d'abril de 2023, actualitzat el 16/5/23

El dia 12 de maig de 2023 a les 19:30 h a l'Auditori del Conservatori del Liceu (Barcelona) es durà a terme el recital de Miquel Bennàssar Bonnín. Es tracta del seu projecte final dels estudis de baix elèctric en l'especialitat Interpretació – Instruments del Jazz i la Música Moderna del Conservatori del Liceu.

Segons explica Bennàssar, es tracta d'unes composicions basades en les tonades de feina i cançons de sa Pobla. Són 5 arranjaments de música tradicional, tretes de la seva zona de confort més algun tema propi. Aquestes composicions estan escrites per una formació megalodònica i curiosa de 35 músics on formem part tres músics d'arrel tradicional.

Totes aquestes obres seran dirigides per Sergi Verges, actual director de la Big Band del Conservatori del Liceu. 

Captura de la publicació a Instagram publicada per l'amic Bennàssar.

#huilfas #huyalfas #sapobla #miquelbennassar #conservatoriLiceu #batre #tonades #collirolives  #músicatradicional

10 anys del disc No hi ha temps que no torn de Taverners

6 d'abril de 2023

Ahir van fer fa 10 anys publicàvem, de la mà de l'apreciat Miquel Brunet (Ona Edicions Musicals), el primer disc de Taverners.

Era el primer que es feia amb micromecenatge a Mallorca. Naixia envoltat de lluites i tenint ben present genealogia de la música compromesa del país.

Dels inicis al 2009 fins a la seva dissolució, 2015, la cosa va anar agafant forma. Es convertí en un grup 'seriós' amb la publicació de dos discs, gairebé sense adonar-se'n. El grup no perseguí un destí concret, doncs fou un camí enriquidor en allò que cercaren. Conèixer i donar a conèixer, des del seu punt de vista, la música popular de casa nostra.

La primera actuació del grup fou a Binissalem el 28 de novembre de 2009, al concert reivindicatiu contra el Pla de Carreteres, compartint escenari amb els Grollers de sa Factoria, Cranc Pelut, Pirates Pirats i Rockn Press. També compartiren escenaris amb Coanegra, UC, Titot i David Rosell, Biel Majoral, Valtònyc, Ebri Knight, Dr Calypso, Fermín Muguruza, Orxata Sound Sistem...

Gràcies a tothom ho va fer possible! 

+ Sobre Taverners

Captura del tweet publicat per l'amic Marcel Pich.

#taverners #micromecenatge #verkami #mecenes #miquelbrunet #onaedicions

Bon acolliment de la I Jornada de l'Institut de Musicologia Pau Villalonga  "Reptes actuals de la musicologia balear"

5 de febrer de 2023

El passat dissabte dia 4 de febrer es va celebrar a la Partituroteca i Centre de Documentació Musical de la UIB la I Jornada de l'Institut de Musicologia Pau Villalonga (IMPV). Organitzada per aquesta mateixa institució, i ha comptat amb l’assistència d’una quarentena de persones vinculades a la musicologia a les Illes Balears. 

El passat juliol del 2022 es va reactivar aquesta associació, que portava uns anys sense activitats públiques. El nou president és Antoni Llofriu-Prohens, el tresorer Joan Toni Ballester, la secretària Inès Burguera i vocal Bàrbara Duran. Durant aquest període s'han iniciat diverses activitats, com l'organització d'aquestes primeres jornades i el procés de recatalogació dels fons musicals de l'arxiu musical de l'Arxiu Capitular de Mallorca.


Aquestes jornades han comptat amb la ponència inaugural a càrrec de Romà Escalas sobre l'estudi i transcripció de l'Himnari SMV 62 de la Seu de Mallorca i la presentació del llibre Aportacions de les Balears a la primera musicologia espanyola, de Bàrbara Duran i Eugènia Gallego, un volum dedicat a la memòria de Mn. Joan Parets, un dels fundadors de l’IMPV. Així mateix, un altre dels fundadors, Joan Company (director de la Partituroteca i dels Cors UIB) va donar la benvinguda als assistents acompanyat d’Antoni Llofriu-Prohens, president.

La temàtica d'aquesta jornada coordinada pels musicòlegs esmentats, membres de la junta rectora, ha girat al voltant del títol Reptes actuals de la musicologia balear. Per a aquesta primera ocasió s’ha comptat amb les comunicacions de Jordi Alomar, Joan Toni Ballester, Jaume Bueno, Inès Burguera, Amadeu Corbera, Dra. Bàrbara Duran, Dra. Aina Escobar, Dra. Eulàlia Febrer, Dra. Eugènia Gallego, Pilar Gastou, Antoni Llofriu, Pedro López, Ginebra Olives, Jordi Orell, Carme Sánchez, Maria del Mar Trias, Dr. Francesc Vicenç i Marina Viedma.

#musicologia #institutpauvillalonga #musicologiaillesbalears #impv #Ijornadesimpv

2022    

Nadal del 2022, Cantem Nadales, amb Projecte Assac

14 de novembre de 2022

CALENDARI:

❄️10 de desembre, 18’00h. A l’Encesa de llumets de Nadal i Mercadet de Nadal de Pina

❄️17 de desembre, 18.00h. Cantarem Nadales al Mercadet de Nadal de Sencelles

❄️18 de desembre, 19.00h la liarem a l’Espai Sus Cultura (Palma)

❄️23 de desembre, Cantem Nadales a Costitx, horari a confirmar

2023

❄️ 7 de gener, Xicolatada a Mancor de la Vall, detalls a confirmar


Atentament,

El dimoni escuat 👹 


Cantem Nadales és el proposta del grup format per Carles Planells, Sebastià Llabrés i Càndid Trujillo, és un espectacle adreçat per a tots els públics, pensat per a celebrar el calendari nadalenc mallorquí i la Diada de Mallorca. Pretén reviure cançons la nostra terra relacionades amb aquests esdeveniments tradicionals. Reivindiquen també les nadales d’autors contemporanis i les barregen amb les cançons d'arrel popular i tradicional. 

Tota la informació del grup la trobareu a:

https://www.instagram.com/projecteassac/ 

AJUDA IMPORTANT! Instruments furtats a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i no tornats a Objectes perduts.

10 de novembre de 2022    Actualitzat el 12/11/22 a les 17.10h

PER FAVOR, QUALSEVOL AJUDA, +34 665 875 448

El passat 4 de novembre de 2022 vaig viatjar per feina a Catalunya. A Plaça Catalunya vaig agafar el ferrocarril S1 (direcció Sabadell Parc del Nord) de les 12.50 hores i vaig baixar a Valldoreix sense la meva maleta de viatge, me la vaig oblidar a dintre del comboi

La maleta estava situada a sobre del meu seient, aquesta era negre amb rodes (de viatge, dimensió cabina d’avió).

De seguida vaig fer pública la meva pèrdua a través de Twitter i durant aquests dies la notícia ha tingut una gran repercussió entre el sector de músics catalans cosa que vull agrair-vos molt. Si algú troba la maleta o algun instrument serà gràcies a tots els que hi heu posat una mica d'esperança. 

A dintre hi portava instruments musicals de molt de valor, ja que són les meves eines de treball, diners en efectiu i roba per passar uns dies.

5 DE NOVEMBRE vaig dirigir-me a Mossos d’Esquadra de Santa Coloma de Gramenet per a formalitzar la denúncia.

7 DE NOVEMBRE a través d'un formulari web, envio una consulta a Ferrocarrils de la Generalitat on exposo el succés. A hores d'ara no he obtingut cap resposta per escrit.

9 DE NOVEMBRE vaig rebre una telefonada des de FGC, em vàrem comunicar que revisant les imatges van captar com jo entrava amb la maleta i ha Valldoreix no sortia amb ella, i que també, gràcies a les càmeres interiors, captaren un individu que furta la maleta a la darrera estació, Sabadell Parc del Nord.

10 DE NOVEMBRE informo a la Policia Local de Sabadell a través de telèfon del succés i insisteixo en que rebin aquestes imatges i m'ajudin. Tal com me sol·liciten, els envio la denúncia a traves del correu electrònic. 


Relació d'instruments musicals i materials que portava a la maleta:

L'instrument estava totalment desmuntat i portava un tela verda com la de la imatge superior

També i portava una sèrie d’objectes personals com carregadors de telèfon i tauleta, una targeta bancària (únic document amb el meu nom) i una quantitat important de diners en efectiu.

IMATGES DELS INSTRUMENTS:

Flabiol mallorquí de fusta de granadillo amb una veta a la part del darrere (no es veu a la imatge), virolles de llautó, portava una retxa a la virolla inferior i la marca pròpia del constructor a la part superior. Tonalitat: do natural

Grall català sense signar. El forat de Re està rectificat i el forat de Mi té uns desperfectes de la pròpia fusta.

Grall mallorquí sense signar de fusta de granadillo, amb una veta a la part inferior de l'instument (no s'observa a la imatge). Tonalitat de Re

Xeremies (sac de gemecs) estava totalment desmuntat per peces i portava un tela verda com la de la imatge superior

La notícia apareix a diversos mitjans de comunicació com Nació Digital (8/11/22) i Ràdio Sabadell (12/11/22)

#xeremies #sacdegemecs #tarota #flabiol #objectesperduts #usuarisFGC #ferrocarrilsgeneralitatcatalunya #fgc #candidtrujillopons #sabadell

Arxiu històric de la UIB: noves referències a la música d'arrel tradicional

1 de novembre de 2022

Fa cosa d'un parell d'hores, en Miquel Amengual Bibiloni Miquel de la Mel, historiador i activista cultural m'ha fet arribar un enllaç del qual me'n va estar parlant.

Es tracta de dues cintes que fa poc han donat a la llum i que podreu escoltar. Entre diverses carpetes hi trobareu la carpeta 102 titulada Sonadors de Mallorca on hi consten les següents entrevistes:


Francesc Mas Mestre "l'amo en Xesc de Son Cloquis", 75 anys

Pere Magraner Bernat "Coc", 76 anys

Andreu Comas "Andreu David", 54 anys

Antoni Pou Miralles "de Sa Torre", 71 anys

També i trobareu entrevistes a vells Cossiers d'Alaró, d'abans de la recuperació del 1992 o una entrevista a la cantadora Madò Buades i ha diversos glosadors.

Entre moltes coses interessants, sentireu anomenar personatges molt destacats de la música i la cultura d'aquest segle passat i d'aquest principi de segle com Biel Caragol, Biel Majoral, Josep Rotger, Pep Toni Rubio o Francesc Vallcaneras.

#uib #arxiusonor #musicatradicional #mateixes #xeremiers #tonades #guitarró #cantadors #cossiers

Refundació del IMPV, l'Institut de Musicologia Pau Villalonga

2 de juliol de 2022

L’IMPV va néixer el 27 de novembre de 1986. Va ser fundat per un grup d'investigadors i interessats en la cultura i la història musical de Mallorca i tenia com a principal finalitat el fet de promoure i fomentar la investigació musicològica en tots els seus aspectes fent especial atenció al patrimoni musicològic de les Illes Balears.

La primera junta directiva la va formar: Francesc Xavier Carbonell, president; Joan Segura Aguiló, secretari; Jaume Bosch Oliver, tresorer; i els vocals Joan Company i Florit, Pere Estelrich Massutí, Biel Massot Muntaner, Toni Mulet i Barceló, Arnau Reynés i Florit, Joan Parets Serra i Francesc Crespí i Cañellas.

Aquell Institut va tenir una durada limitada i va realitzar actuacions concretes especialment en el camp de la catalogació. 

Fa uns mesos un grup de musicòlegs vàrem decidir revifar aquesta institució davant la manca d’un espai organitzat que serveixi de punt de trobada per als estudiosos de la música i amb la intenció de:

Per tot això, la junta provisional formada per: Antoni Llofriu Prohens, president; Inès Burguera Cremades, secretària; Joan Antoni Ballester Coll, tresorer; i Bàrbara Duran Bordoy, vocal; que s’ha encarregat de fer una revisió dels estatuts de l’IMPV a fi d’adaptar-los a la normativa actual així com de realitzar les inscripcions de l’IMPV als registres pertnents. 

Arribats a aquest punt, aquesta junta directiva plantejà una trobada de totes aquelles persones interessades en la cultura i la història musical de les Illes Balears i els emplaça a una trobada el passat 2 de juliol a les 11:00 al Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor on es presentaren els estatuts revisats, s'establí un procés de associament a l’IMPV i es plantejaren línies d'actuació de l’IMPV.

#musicologia #institutpauvillalonga #musicologiaillesbalears #impv 


2021

"Taller Xeremies, manipulació i afinació de l'instrument". Ajuntament de Palma

18 de novembre de 2021

Diuen que els xeremiers ens passam mitja vida afinant i l’altre fent renou 🤭

Aquest és un taller que me fa especial il.lusió impartir per que no és el clàssic d’iniciació a l’instrument i aquest fet m’ha motivat a crear un parell (mallorquí) de dinàmiques per a poder entendre i afrontar el fet de trempar les xeremies.

Ja son 10 sonadors que m'acompanyen i encara sou a temps a arribar i apuntar-vos!

El taller es durà a terme els dies 18 i 25 de novembre i 2 i 9 de desembre. El preu de la inscripció inclou el material necessari per seguir les classes.


Qualsevol informació i inscripcions me la podeu demanar a través del formulari web o al correu info@candid.cat

#palmacultura #palmafolk #xeremies #xeremiers #teatremariterra #ajuntamentdepalma #éspalma #candidtrujillo

2019

Diada nacional de Catalunya, "La rumbera transfronterera" s'exhiveix a la Festa per la Llibertat. 

13 de setembre de 2013

El passat dia 11 de setembre va tenir lloc la Diada nacional de Catalunya. Un cop ha acabat l'acte central de la Diada a la plaça d'Espanya, el passeig de Lluís Companys una cercavila rumbera transfronterera amb més de 70 músics d'arreu dels Països Catalans conduirem a tots els assistents des de l'Arc de Triomf fins a l'escenari de la Ciutadella. Allà hi actuaren despres Buhos i Mishima entre altres formacions.

La Rumbera Transfronterera fou una banda de músics multidisciplinària creada pel company Xavi Pendón, compositor i músic de cobla. El projecte era per donar suport a la candidatura de la rumba catalana com a patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO. 10 músics mallorquins hi formarem part.

Les peces del repertori com "El muerto vivo", "Una lágrima" o "Una lluna a l'aigua", foren arranjades per Xavi Pendón.

#diadanacional2019 #festaperlallibertat2019 #omnium #rumbacatalana #rumbacatalanaUNESCO #catalanrumba #catalunya #paísvalencià #mallorca #païsoscatalans #xeremiers #manangelment

2018

IV Conferència Internacional de la Cornamusa,  IV International Bagpipe Conference

2 de maig de 2018

#palmacultura #IBO2018 #InternationalBagpipeOrganisation #xeremies #xeremiers #bagpipes #cornemuseurs

Acte d'entrega de dos instruments tradicionals mallorquins al MIM, Musical Instruments Museum de Brussel·les

26 de març de 2018

El passat 20 de març de 2018 es va celebrar l'acte d'entrega de dos instruments tradicionals de Mallorca al MIM Musical Instruments Museum de Brussel·les.

L'acte es va celebrar a la Sala noble d'aquest museu d'instruments musicals i estava emmarcat en els actes del dia de les Illes Balears a Brussel·les.

Els instruments que es varen donar van ser una flauta de pastor, fabricada amb canya tradicional (arundo donax) del constructor Joan Morei del poble de Sant Joan i unes castanyetes de canya d'aquest mateix material elaborades per Càndid Trujillo.

L'acte va contar amb la presència de la vicepresidenta del Govern de les Illes Balears Bel Busquets.


Captura de pantalla del tweet de Vicepresidència del Govern de les Illes Balears.

Més imatges a la Sala de Premsa del GOIB

2017

Sa Societat acollirà el "Ressorgiment de les Xeremies a Mallorca de finals del s. XX".

16 de novembre de 2017

El proper divendres dia 17 de novembre, el teatre Sa Societat de Calvià serà escenari de l'acte 'Ressorgiment de les Xeremies a Mallorca de finals del s.XX'.

L'eix central serà una conferència a càrrec de Cassandre Balosso-Bardín, doctora en etnomusicologia i directora de la International Bagpipe Organisation, una entitat fundada per ella mateixa a la tardor del 2012. Els xeremiers Pau Mas i Salom i Càndid Trujillo hi aportarem una part musical a l'acte.

L'esdeveniment començarà a les 20.30 hores i forma part de les activitats programades amb motiu de la celebració de la Setmana Cultural de Santa Cecília, patrona dels músics.

L'activitat està organitzada per l'Associació Cultural Musical Pere Josep Cañellas i la International Bagpipe Organisation (IBO) amb la col·laboració de l´Ajuntament de Calvià.

#Calvià #CalviàVila #CassandreBalosso-Bardin #IBO2017 #Bagpipes #Xeremies 

2013

Manifest, Absolució Encausades Conselleria!

22 de juny de 2013

Manifest

Ens retallen i ens acusen!

Vivim un moment marcat per una duríssima ofensiva retalladora. El govern neoliberal del PP, seguint el camí ja iniciat pel PSOE, aprofita una conjuntural majoria absoluta per esborrar, de la nit al dia, drets aconseguits gràcies a dècades de lluita.

El moviment estudiantil a la Universitat de les Illes Balears, respongué el curs 2011/2012 impulsant l’Assemblea UIB, un espai obert i radicalment democràtic que ha aconseguit posar en marxa mobilitzacions, vagues, accions i tot tipus d’activitats contra les retallades. La pujada de preus de matrícules, els límits de places, l’eliminació de serveis clau al campus, la reducció de personal, els atacs a la llengua, etc, tot retrocés imposat ha trobat una forta contestació per part d’unes estudiants que no s’han aturat de moure al llarg del curs. L’ocupació de la Conselleria el passat 22 de maig anà en la mateixa línia de lluita que s’havia mantingut els darrers mesos, però acabà amb la “paciència” de l’ara ex-delegat de govern José Maria Rodríguez, que posà en marxa un procés que ja ha imputat 46 joves acusats d’alteració de l’ordre.

Malgrat la dura manipulació mediàtica portada a terme per diaris com El Mundo, la Razón o ABC, l’acció que ocupà la Conselleria fou totalment pacífica i ordenada. Només la violenta reacció per part d’alguns alts càrrecs, com Ana Rodríguez, cap de gabinet del Conseller Bosch, sortí d’aquesta tònica. L’acció fou una de tantes en un context de retallades en quasi tots els àmbits socials, retallades que sí que constitueixen una autèntica expressió de violència en tant que condemnen milers de persones a l’atur i a la misèria.

Estam, doncs, davant d’un cas més de persecució política, no gaire diferent a tots els que s’estan donant actualment a la nostra illa, en un intent d’atemorir i desactivar els moviments socials. Exigim l’absolució dels 46 encausats per l’Ocupació de la Conselleria d’Educació: la seva acció no-violenta responia a tot un clam social en defensa de l’educació pública, popular i de qualitat davant del desmantellament accelerat que força el PP.

Cridam a la societat civil mallorquina en el seu conjunt a sumar forces i donar suport a la campanya per l’absolució dels encausats per l’ocupació de la Conselleria. Si l’educació és el futur, cal lluitar per aquesta ara més que mai. Davant la repressió als estudiants que lluiten, la millor defensa és la nostra solidaritat.

Ens retallen i ens acusen, absolució encausades conselleria!

#encausadesConselleria #conselleriadeducació #assembleaUIB #JoTambéHiHauriaEntrat 

2012

Música Tradicional i Conservar(tori) Superior

10 d'octubre de 2012

*Carta al director publicada als diaris Diario de Mallorca i Diari de Balears durant el mes d'octubre de 2012.


En vista de la precària situació que té la nostra especialitat de Música Tradicional al Conservatori Superior de les Illes Balears, ens veim obligats a fer de mitjà informatiu ja que les institucions competents sobre el funcionaments i organització del Conservatori Superior pretenen amagar la mala gestió que s’ha fet d’aquesta durant els darrers anys.

La nostra especialitat consta de dos anys (oficialment),  però tot i aquesta poca duració d’aquests estudis, no ha permès a ningú poder-los cursar dins aquest període. La resposta és tan senzilla com la no disponibilitat del professorat (que per tant aquest període s’allarga fins més de quatre anys) o la mala organització dels horaris. En això li hem de sumar que és l’única titulació del conservatori que tot i estar considerada com un Títol Superior, no té la mateixa consideració acadèmica que altres especialitats com guitarra i piano, però tenen la mateixa consideració econòmica. A més a més a hores d’ara, encara no hem començat ni tan sols les assignatures dels instruments propis de la nostra especialitat quan el curs escolar va començar oficialment el passat 24 de setembre.

Per continuar, durant el curs 2011-12, la direcció del centre ens va fer saber a un reunió extraordinària que l’especialitat de Música Tradicional seria suprimida i ens instaven a matricular-mos de la resta d’assignatures si volíem la titulació. Enguany, un any més, han obtat per l’opció de no ofertar places per cursar aquests estudis, quan hem pogut comprovar que hi havia suficients alumnes per engegar/continuar un altre curs.

Assabentats què l’única utilitat del títol, és la pròpia formació i a més no té cap valor acadèmic, mostram la nostra disconformitat, ja que entra en contradicció amb el Reial Decret 617/1995 del 21 d’abril i publicat al BOE Núm. 134 de 6 de juny del 1995, al qual  s’especifica que: l’ especialitat  “Instruments de la Música Tradicional i Popular”, es correspon  als Títols Superiors, equivalents  a tots els efectes a  Llicenciatura Universitària (ara LOE).

Per això demanam una vertadera dignificació i homologació dels estudis de música popular a nivell oficial, així com el manteniment d’aquests, ja que suprimir aquests estudis és destruir una part del nostre bagatge cultural que, en els temps polítics que corren, ja s’ha menyspreat prou.


Càndid Trujillo Pons i Joan Carles Munar i Far, 

alumnat d’aquesta especialitat.

#CSMIB #Conservatori #músicatradicional #xeremies #flabiol #ensenyamentdemúsica